3

Fischer Slēpošanas centrs atzīts par atbilstošu starptautiskiem sacensību standartiem

27.06.2019

Lai varētu veiksmīgi turpināt rīkot Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) statusa sacensības distanču slēpošanā Siguldā, ir pagarināta homologācija Fischer Slēpošanas centra trasēm. Pirmo reizi homologācijas sertifikātu Fischer Slēpošanas centrs ieguva 2015. gadā, kad trasē ieradās homologācijas inspektors Janne Pilvess no Somijas, kurš pārbaudīja jaunizveidoto distanču slēpošanas trasi.

Homologācija pagarināta visām trim distancēm – 1,35 km sprinta distancei, kā arī abām distancēm 3,3 km un 3,75 km garumā. Sprinta distancē augstuma starpība ir 12 m, maksimālais kāpums 16 m, bet kopējais kāpums 34 m. Garākajā 3,75 km distancē augstuma starpība sasniedz 63 m, maksimālais kāpums ir 38 m, bet pavisam kopā kāpums sniedzas pāri simtam – 102 m. Fischer Slēpošanas centra trase no  FIS ir saņēmusi jaunos sertifikātus, un homologācija trasei ir derīga līdz 2024. gada 30.jūnijam.

Homologācija ir starptautiska “vērtēšanas sistēma”, kas ir izstrādāta, lai izveidotu atbilstošas distanču slēpošanas trases, kas ir piemērotas mūsdienu sacensību formātam. Homologācijas novērtējums ietver ne tikai trases dizainu, bet arī trases apkārtnes izkārtojumu un to infrastruktūru. Iegūtais sertifikāts pierāda, ka trase ir atbilstoša un pieejama Starptautiskās Slēpošanas federācijas ( FIS) līmeņa sacensībām. Kā piemēram, 2019. gada Latvijas čempionāta viens no posmiem distanču slēpošanā tika aizvadīts Fischer Slēpošanās centrā, Siguldā.

Sportistiem piedaloties FIS sacensībās, pēc uzrādītajiem rezultātiem tiek piešķirti punkti FIS rangā. Augstāka vieta FIS rangā nodrošina sportistam iespēju pārstāvēt savu valsti pasaules čempionātā vai olimpiādē.

Kopumā Latvijā ir trīs distanču slēpošanas trases, kurām ir derīgs homologācijas sertifikāts – Madonas Smecersila trase, slēpošanas un biatlona centrs “Cēsis” un Fischer Slēpošanas centrs. Siguldā FIS sertifikātu ieguvusi arī kalnu slēpošanas bāze – Siguldas Pilsētas trase, un homologācijas sertifikāts derīgs līdz 2024. gada 1. novembrim.

Fischer Slēpošanas centrs piedāvā slēpotājiem vienīgo saldēto trasi Austrumeiropā 1,25 kilometrus garumā, zem kuras izbūvētā saldējošā sistēma ļauj uzturēt sniega segumu pat mainīgos laikapstākļos, tādējādi pagarinot slēpošanas sezonas ilgumu. Vasarā apmeklētājiem pieejams 1,25 km garš asfaltēts aplis, kas īpaši piemērots rollerslēpotājiem un skrituļslidotājiem, bet arī skriešanai, nūjošanai un velobraukšanai.

x

Nosūtīt ziņu