4

Fischer Slēpošanas centrs un Siguldas Pilsētas trase ieguvusi nacionālās sporta bāzes statusu

01.04.2020

31. martā Ministru kabinets atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu divām Siguldas novada sporta bāzēm – Fischer Slēpošanas centram un Siguldas Pilsētas trasei. Šī statusa iegūšana sporta objektam ir kā kvalitātes zīme – apliecinājums tam, ka te ir iespēja organizēt starptautiskas sporta sacensības, kā arī tam, ka te ir radīti apstākļi sportistu sagatavošanai startiem olimpiskajās spēlēs, pasaules, Eiropas čempionātos un citās starptautiska mēroga sacensībās.

Lai pārliecinātos par sporta bāzes atbilstību likumam “Par nacionālās sporta bāzes statusu” nosacījumiem, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji veica sporta bāžu pārbaudi, pozitīvu atzinumu sniedza arī Latvijas Nacionālā sporta padome. Arī Latvijas Slēpošanas federācija atbalsta šāda statusa piešķiršanu, jo abas sporta bāzes ir kļuvušas par nozīmīgām sacensību un treniņprocesu norises vietām kalnu un distanču slēpošanas sporta attīstībai Latvijā.

Siguldas Pilsētas trase ir vienīgā kalnu slēpošanas trase Latvijas teritorijā (nogāzes 350 un 200 metru garas), kas saskaņā ar Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) piešķirto sertifikātu atbilst tā homologācijas prasībām, lai rīkotu Eiropas un Pasaules līmeņa sacensības paralēlajā slalomā, kvalifikācijas sacensības Olimpiskajām spēlēm, kā arī Pasaules un Eiropas līmeņa sacensības snovborda un frīstaila slēpošanas disciplīnās. Te ik gadu norit FIS Latvijas un FIS Baltijas kausa posmi kalnu slēpošanā, pulcējot spēcīgākos Latvijas un Baltijas kalnu slēpotājus. Arī ikdienā trasē tiek nodrošināti treniņprocesi Latvijas slēpošanas klubiem, Siguldas sporta skolai un kalnu slēpošanas Latvijas izlasei.

Fischer  Slēpošanas centrs ir Austrumeiropā pirmā mākslīgi saldētā distanču slēpošanas trase, kas ziemā apmeklētājiem piedāvā apgaismotu mākslīgo distanču slēpošanas trasi 1,25 kilometru garumā. Dabīgos sniega apstākļos trasi iespējams izveidot pat līdz 9 kilometriem garu. Bezsniega apstākļos apmeklētājiem pieejams 1,25 kilometru garš asfaltēts aplis, kas īpaši piemērots rollerslēpotājiem un skrituļslidotājiem, bet arī skriešanai, nūjošanai un velobraukšanai. Šeit ik gadu notiek nacionāla un vietēja mēroga distanču slēpošanas, skrituļslidošanas, rollerslēpošanas, riteņbraukšanas un skriešanas, kā arī orientēšanās sacensības, ko organizē Siguldas novada pašvaldība, dažādas sporta biedrības un Latvijas sporta federācijas. Ik ziemu šeit norit arī kāds no FIS Latvijas čempionāta distanču slēpošanā posmiem. Tas iespējams, pateicoties Starptautiskās slēpošanas federācijas FIS sertifikātam par trīs  sacensību trašu atbilstību FIS homologācijas prasībām: 1,35 kilometru sprinta distancei, kā arī distancēm 3,3 un 3,75 kilometru garumā.

Izņēmums ir šī gada ziemas sezona, kad kopumā visā Latvijā bija nelabvēlīgi apstākļi ziemas sporta veidiem, līdz ar to augstākā līmeņa sacensības abās trasēs tika atceltas.

Kopumā Siguldas novadā ir trīs nacionālās sporta bāzes, bez minētajām, šāds statuss ir arī bobsleja un kamaniņu trasei “Sigulda”.

x

Nosūtīt ziņu