Water icon 28

Sporta skolas audzēkņiem tiks paplašinātas veselības uzraudzības iespējas Siguldas novadā

23.12.2020

Siguldas novadā nākamgad plānots pilnveidot veselības uzraudzības sistēmu jaunajiem sportistiem, lai paralēli sportiskai slodzei un sasniegumiem arī rūpes par veselību tiktu nodrošinātas sistemātiski visa gada garumā. Veselības uzraudzības mērķis ir nodrošināt jaunos sportistus gan ar diagnostikas, gan rehabilitācijas, gan izziņas iespējām par veselības uzturēšanu pie fiziskas slodzes. Liela loma jauno sportistu veselības uzraudzībā būs arī treneru un vecāku iesaistei.

Līdz šim Siguldas Sporta skolas audzēkņi līdz 10 gadu vecumam veselību pārbaudīja tikai pie ģimenes ārsta, iesniedzot Sporta skolā izziņu par atļauju sportot ar paaugstinātu fizisku slodzi. Turpmāk arī jaunākie bērni varēs iziet pārbaudi Siguldas Sporta centra Sporta diagnostikā, ko apmaksās pašvaldība. Tas nedublēs valsts nodrošināto pārbaudi pie ģimenes ārsta, jo sporta diagnostikā plānotās pārbaudes protokols būs padziļinātāk vērsts gan uz vispārējo fizisko attīstību, gan uz fizisko attīstību atbilstoši katra izvēlētā sporta veida specifikai.

Šogad Siguldas Sporta skolā darbu uzsācis arī fizioterapeits, kurš ar minētajiem sporta ārsta vai ģimenes ārsta atzinumiem un rekomendācijām par bērnu un jauniešu veselības stāvokli, strādās ikdienā, lai palīdzētu treneriem individualizēt pieļaujamās treniņu slodzes, izstrādājot specializētas treniņu programmas un novērojot atveseļošanās procesus pēc traumām. Sporta skolas fizioterapeitam darbā ar audzēkņiem būs iespēja rehabilitācijas nolūkos izmantot arī Siguldas Sporta centra infrastruktūru, speciālos   SciFit  rehabilitācijas trenažierus un peldbaseinu.

Jau ziņots, ka šogad Siguldas novada pašvaldība uzsāka 140 Siguldas Sporta skolas audzēkņu veselības uzraudzību Siguldas Sporta centra diagnostikas piedāvātajās programmās: “Veselības uzraudzības programma jaunajiem sportistiem” un “Treniņu procesa uzraudzības programma pēctraumu periodā”, piešķirot vairāk nekā 10 tūkstošus eiro no pašvaldības budžeta.

Veselības uzraudzības programmu izgāja 36 Sporta skolas jaunie sportisti (14 vieglatlēti, 6 basketbolisti, 3 distanču slēpotāji, 8 kalnu slēpotāji, 5 badmintonisti) ar augstiem sasniegumiem sportā un paaugstinātu treniņu un sacensību slodzi, lai nepieļautu, ka paaugstinātas slodzes piemērošana nodara kaitējumu veselībai šobrīd un nākotnē. Programma paredz bērna vispārējās attīstības un veselības analīzi, slodzes testu un sporta ārsta konsultāciju.

Savukārt Treniņu procesa uzraudzības programmā pēctraumu periodā bija iespēja piedalīties tiem Sporta skolas jaunajiem sportistiem, kuri treniņprocesā vai ārpus treniņiem bija guvuši traumu. Pēctraumas posmā pēc traumatologa-ortopēda vai cita ārsta apmeklējuma fizioterapeits veica sportista novērtējumu un sastādīja individuālu programmu, lai palīdzētu atgriezties treniņprocesā pakāpeniski un samazinātu risku gūt atkārtotu traumu. Šogad programmā bija paredzēts finansējums līdz 100 audzēkņiem, reālā nepieciešamība pēc programmas bija 43 audzēkņiem.

Plānots, ka nākamgad pašvaldība turpinās finansēt Veselības uzraudzības programmas pakalpojumu 40 Sporta skolas audzēkņiem ar augstu fizisko slodzi, bet Treniņa procesa uzraudzības programmas vietā pašvaldība finansēs 180 Siguldas Sporta skolas audzēkņu, kas jaunāki par 10 gadiem, veselības pārbaudi Siguldas Sporta centra diagnostikā. Savukārt pēctraumu uzraudzību turpmāk pildīs Siguldas Sporta skolas fizioterapeits.

x

Nosūtīt ziņu