Water icon 28

Siguldas Sporta diagnostikā trīs sporta medicīnas programmas jaunajiem sportistiem

14.06.2022

Siguldas Sporta centra ārstniecības iestādē Siguldas Sporta diagnostika šogad pieejamas trīs sporta medicīnas programmas Siguldas Sporta skolas audzēkņiem – Vispārējās fiziskās sagatavotības pārbaude bērniem līdz 10 gadiem, Padziļinātā medicīniskā pārbaude jaunajiem sportistiem no 10 līdz 17 gadiem un Funkcionālās diagnostikas testi sportistiem ar augstiem sasniegumiem.

Vispārējās fiziskās sagatavotības pārbaude sniedz informāciju par bērna veselības un fiziskās sagatavotības stāvokli, stiprajām un vājajām pusēm, atbilstību izvēlētajam sporta veidam, identificē potenciālās problēmas nākotnē, lai tās savlaicīgi un iespēju robežās varētu risināt. 2022.gadā šī programma kopumā paredzēta 180 Siguldas Sporta skolas audzēkņiem.

Funkcionālās diagnostikas testi sportistiem ar augstiem sasniegumiem ir paredzēta jaunajiem sportistiem ar paaugstinātu treniņu un sacensību slodzi, lai nepieļautu, ka paaugstinātas slodzes piemērošana nodara kaitējumu jaunā sportista veselībai šobrīd un nākotnē. Programmā iekļauta bērna vispārējās attīstības un veselības analīze, funkcionālie slodzes testi un sporta ārsta konsultācija. 2022. gadā šī programma kopumā paredzēta 40 Siguldas Sporta skolas audzēkņiem.

Abas minētās programmas finansē Siguldas novada pašvaldība. Savukārt, trešā programma, padziļinātā medicīniskā pārbaude jaunajiem sportistiem no 10 līdz 17 gadiem, kuru 2022. gadā izies ap 250 Siguldas Sporta skolas audzēkņi, finansēta no valsts budžeta. Pārbaudes laikā tiek novērtētas sirds un asinsvadu, balsta un kustību, elpošanas un citu orgānu sistēmu fiziskais un funkcionālais stāvoklis, adaptācija un kontrindikācijas paaugstinātai fiziskai slodzei, kā arī piemērotība izvēlētajam sporta veidam.

x

Nosūtīt ziņu